10 rad, jak přežít v profesionální kuchyni

Vejít do nové kuchyně poprvé může být velmi děsivá věc. Každá profesionální kuchyně má svou vlastní kulturu a způsob, jak se co dělá. Pokud uděláte jeden nepromyšlený krok, riskujete, že se ztrapníte – nemluvě o možnosti, že skončíte na pohotovosti s ránou od nože, kterou mám způsobil šéfkuchař. Abychom vám pomohli udělat dobrý první a trvalý dojem, a vyhnout se trvalým následkům, předkládáme vám 10 rad, jak přežít v profesionální kuchyni.

1) Vždy zachovejte klid.

To se mnohem snadněji řekne, než udělá. Profesionální kuchyně jsou extrémně stresující prostředí a chce to disciplínu a nervy z oceli, abyste nezačali vyšilovat. Když je někdo v mé kuchyni nervózní, jsem taky nervózní a šéfkuchař je pak ještě víc nervózní. Vycítíme váš strach jako smečka divokých psů pronásledující poraněné zvíře. Dokonce i když uvnitř vyšilujete, musíte navenek vyzařovat klid. Projeví se tak, že máte důvěru v sebe a své schopnosti. Také to není vaše práce řvát na jednoho z vašich kolegů kuchařů nebo servírek. (to ať si zařídí šéfkuchař sám). Kolegové nejsou váš problém! Takže se uklidněte a soustřeďte se na přípravu jídla, než vás šéfkuchař zabije.

2) Pohybujte se cíleně a efektivně.

Ani nelze vyjádřit, jak moc je toto důležité. V profesionální kuchyni jsou pouze účinné pohyby klíčem k úspěchu. Nejvíc vás prozradí, že jste v kuchyni ještě nebyli, když se po ní motáte jako nudle v bandě. Na chvíli se zastavte, zamyslete se, co budete potřebovat k tomu, co máte dělat, připravte si vše potřebné a omezte nepotřebné pohyby. Zde je tip: kdykoli budete muset něco zvednou nebo dát dolů, je to považováno za jeden krok. Rozdělte si práci do malých kroků, abyste minimalizovali nezbytné pohyby a maximalizovali rychlost a účinnost.

3) Vždy žádejte o vysvětlení.

Pokud si nejste jistí úkolem, který vám byl přidělen, ZEPTEJTE SE! Jistě, pokud z toho uděláte svůj zvyk, pak pravděpodobně budete šéfkuchaře dost štvát, protože to ukazuje, že nedáváte pozor. Nicméně, to nejhorší, co můžete udělat, je, že si nebudete jisti úkolem nebo postupem a připravíte jídlo špatně. Věřte mi, že je mnohem menší šance, že dostanete horkou pánví přes hlavu, když požádáte o vysvětlení, než když pokazíte jídlo šéfkuchaře. Používejte mozek. Moje první příhoda z kuchyně v prvním ročníku na praxi začala tím, že mě šéfkuchařka požádala, abych scedil vývar z kotle. Tak jsem ho pečlivě scedil, hezky přes špičák, do kanálu.

4) Nepředstírejte, že znáte víc, než doopravdy znáte.

Neotravujte lidi svými znalostmi a zkušenostmi. Míň slibujte a víc dělejte. Kuchaři a šéfkuchaři jsou extrémně egoistická banda; o talentu a znalostech se tu tlachá hodně. Nejdřív se snažte být skutečně dobrý, než o tom začnete vyprávět. Také se nesnažte zapůsobit na lidi francouzskými kulinářskými termíny, ty vzbuzují v našich končinách alergie. Pokud mají v rozhovoru své oprávnění, pak je použijte. Nicméně, neohánějte se odbornou terminologií, aby udělali dojem na šéfkuchaře. Největší dojem na něj uděláte, když se naučíte připravit pořádně jídlo a budete schopni ho tak připravit opakovaně.

5) Dávejte pozor na své okolí.

Kuchyně je přeplněné, hektické místo. Dávejte kolegům vědět, kde zrovna jste. Křičte "za rohem", když vycházíte zpoza rohu, "za tebou", když za někým procházíte. Informujte, že nesete "ostrý nůž", říkejte "horký", pokud jdete po kuchyni s horkým hrncem. Nedodržování těchto pravidel je považováno za hrubé a nebezpečné, nemluvě o tom, že je to jasné znamení, že jste mnoho času v profesionální kuchyni nestrávili. Pro zkušeného profesionála jsou tato "zvolání" druhou přirozeností a je znakem pokročilých kuchyňských kultur. Mnoho kuchařů už takhle skončilo na kamnech, když do nich procházející kolega zezadu strčil, aniž by je informoval, že právě prochází.

6) Udělejte domácí úkol.

Většina restaurací má webové stránky, na kterých najdete kompletní menu. Přečtěte si jej a seznamte se se všemi termíny a pokrmy, které neznáte. Také si vygooglujte jméno restaurace a hlavního šéfkuchaře a projeďte webovou stránku, abyste lépe pochopili, do čeho jdete. To byste měli udělat ještě předtím, než vůbec požádáte o práci. Ujistěte se, že jste obeznámeni s restaurací, pokrmy, které se tam servírují, a pověstí šéf kuchaře, než do nové kuchyně vkročíte. Podívejte se, kde šéfkuchař pracoval dřív.

7) Buďte zticha a nelezte do zadku!

Když začínáte v nové kuchyni, snažte se mluvit jen, když jste osloveni nebo když vám někdo položí otázku týkající se jídla nebo zadaného úkolu. Nejjednodušší způsob, jak se každému zprotivit hned během prvního dne v novém zaměstnání je být "ukecaný". A proboha, hlavně nelezte šéfkuchaři do zadku! Chcete-li získat jeho přízeň, držte jazyk za zuby, tvrdě pracujte, a postupujte podle rad v tomto článku. Věřte mi, šéfkuchař už dávno ví, jak úžasný je, i když ve skutečnosti není.

8) Buďte čistí a upravení.

Vždy udržujte své pracovní místo čisté a uspořádané, a ujistěte se, že máte na svém místě, než se pustíte do dalšího úkolu. Udržujte vše v čistotě, a pokuste se udržet svůj rondon a zástěru co možná nejčistší. Obvykle lze určit hierarchii v každé kuchyni podle toho, jak má kdo špinavý rondon a zástěru. Čím je rondon špinavější, tím níže se dotyčný v hierarchii nachází.

9) Omezte své neřesti.

Tohle se může zdát jako podivná ráda někomu, kdo v profesionální kuchyni nikdy nepracoval. Pravdou je, že lidé, kteří pracují v restauracích dost „paří“. Pokud se v oboru už nějakou dobu pohybujete, je pravděpodobné, že jste viděli už dost talentovaných jedinců, kteří se zničili kvůli problémům s alkoholem. Divili byste se, jak velkou výhodu máte, pokud do práce nechodíte věčně s opicí či jinak vyčerpaní jinými formami pokleslé zábavy.

10) Mějte cíl a projevte zájem o řemeslo.

Práce v profesionální kuchyni vyžaduje tolik času, úsilí a energie, kterou nevydrží, že to nevydržíte, pokud nemáte jasný cíl, proč tam být. Možná je to možnost učit se od úžasného kuchaře či vidět, jak se vede restaurace. Ať je to cokoliv, ujistěte se, že restaurace, kde pracujete vás posunuje na cestě k vašim kulinářským cílům. Máte cíl, ne? Měli byste, protože pokud ne, jste odsouzeni k neúspěchu. Každého správného šéfa potěší, když uvidí, že jeho kuchaři mají zájem o obor a jen v takových kuchyních se dá růst.

Jaký je váš tip? Pracujete v profesionální kuchyni? Jaké rady máte pro přežití v této bláznivé branži? Klikněte na tlačítko „Komentář“ níže a dejte mi vědět.

Zatím nikdo nekomentoval

Přidat komentář

You must be Logged in to post a comment.