Vědci tvrdí, že je více stresující být číšník než neurochirurg

Není žádným tajemstvím, že obsluhovat v restauraci je skutečně těžká práce. Naprosto nemožná pracovní doba, zanedbatelný plat, jízdy autobusem domů, při kterých si masírujete bolavé nohy, a v extrémních případech nechtěné návrhy od opilých hostů.

Číšníci a servírky si rozhodně zaslouží víc našeho respektu, než si můžete myslet.

Studie

Nová studie zjistila, že náročná práce, která zaměstnancům poskytuje jen malou kontrolu patří mezi ty nejvíce škodlivé pro duševní a fyzické zdraví.

Studii provedli vědci na Southern Medical University v Guangzhou, v Číně, a analyzovali při ní data od více než 138.700.

Skupiny pracovních míst

Na základě těchto informací klasifikovali pracovní místa do čtyř skupin na základě kontroly a psychické náročnosti. Zaměstnání s nízkými požadavky a nízkou kontrolou, jako například manuální práce, byla označena jako "pasivní", pracovní místa s vysokou kontrolou, jako architekti a vědci, byla označena jako "nízkostresová", a pracovní místa jak s vysokými požadavky, tak vysokou kontrolou (např. učitelé nebo lékaři) jako "aktivní".

Kategorie označená "vysokostresová" zahrnovalo práce, které byly náročné, ale s nízkou úrovní kontroly. Ano, přesně tak - číšník a servírka.

Vědci zjistili, že číšníci a servírky mají v průměru o 22 procent vyšší riziko cévní mozkové příhody, než ti nízkostresových pracovních místech. Číslo skočí na 33 procent u žen, když jsou data rozdělena podle pohlaví.

Výzkum vysvětlil, že zatímco ti, kteří mají vysoce respektované pozice, jako jsou architekti a vědci, se mohou zdát hlavními kandidáty na vysoký krevní tlak, stres související s prací je do značné míry závislý na tom, zda máte nebo nemáte práci, která vám umožní cítit, že máte věci pod kontrolou a jste respektován.

Neurochirurg může být sice psychicky vyčerpaný po náročném dni v práci, ale vsadím se, že se cítí více ceněn než servírka, kterou právě dítě zákazníka ohodilo bramborovou kaší (a navíc bez dýška). Z tohoto důvodu, ti, co mají méně náročnou práci nebo mají vysokou kontrolu, nemají zvýšené riziko mrtvice nebo srdečních problémů.

Je to námět k přemýšlení pro nás hosty, až zas budeme chtít na servírku vyštěknout, že ten gulášek měl být se šesti.

Zatím nikdo nekomentoval

Přidat komentář

You must be Logged in to post a comment.